10 TIPS VOOR DE PERFECTE HAMBURGER

De keuze van het gehakt

Er gaat niks boven een lekker sappige vette hamburger. Deze maak je van 100% echt
rundergehakt met een zo hoog mogelijk vetpercentage. Bij gehakt uit de supermarkt is het moeilijk te beoordelen waarvan het gemaakt is. Bestel je gehakt daarom bij een echte slager die weet precies wat je nodig hebt voor perfect hamburgergehakt. Gehakt uit de schouder bevat 18% vet, gehakt uit de bil slechts 12%. Gehakt van de schouder is daarom het best geschikt

Kruiden voor de smaak

Omdat de smaak van gehakt nogal laf kan zijn moet je dit vermengen met de juiste hoeveelheid zout en peper. Om de juiste hoeveelheid te bepalen zul je gewoon veel moeten proeven en dus veel hamburgers moeten eten. Heel vervelend ?
Ook de toevoeging van worcestersuas, chilisaus of geraspte ui kan de smaak positief beïnvloeden.

Recepten

Op het internet vindt je diverse hamburger recepten, maar er staan er op Internet natuurlijk nog veel meer. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op www.vrijdagburgerdag.nl. Elger heeft de vrijdag omgedoopt tot burgerdag en daar een site met hamburgerrecepten voor gemaakt. Elke vrijdag plaatst hij een nieuw hamburger recept.
Daarnaast zijn er ook nog diverse koopboeken te koop die speciaal gaan over hamburgers. Weber’s Burger kookboek is daar een van. Het bevat maar liefst 66 hamburgerrecepten.

De juiste vorm

We kennen 2 hamburgervormen, rond en ovaal. De keuze is afhankelijk van het brood. Daarnaast hebben we nog dikke (sappige) en dunne (fastfood) burgers. Als je voldoende tijd hebt maak je je hamburgers ca. 2cm dik. Het handigs is het om hierbij een hamburgerpers te gebruiken.
Heb je minder tijd, draai dan ballen van het gehakt (ca. 100 gram) en leg deze tussen 2 lagen aluminiumfolie. Pers deze plat met een snijplank tot ze ongeveer een halve centimeter dik zijn. Deze zullen overdreven groot worden, maar door de verhitting zullen de burgers een flink krimpen. Fastfood burgers zijn wel een stuk droger.

Mooie vlakke hamburgers

Hamburgers trekken tijdens het grillen vaak bol of krom. Hierdoor is het lastig sla, tomaat of andere topping op je hamburger te leggen. Om dit tegen te gaan druk je in het midden van de hamburger met je duim, of de achterkant van een lepeltje een kuiltje. Hierdoor zal de burger vlakker blijven.

Voorkom dat je burgers uit elkaar vallen

Laat de hamburgers na het vormen een uurtje rusten en opstijven in de koelkast. Hier worden ze steviger van waardoor ze minder snel uit elkaar vallen op de BBQ. Laat de hamburgers ook niet op kamertemperatuur komen maar leg ze uit de koelkast rechtstreeks op de BBQ.

Eenmaal keren is voldoende

Keer elke hamburger maar een keer om en doe dit op het juiste moment. Hamburgers grill je direct boven de kolen. Hierdoor kan hij dicht schroeien en zal de hamburger sappiger blijven. Om te controleren of je je hamburger al kunt omkeren probeer je deze aan een zijde van het rooster op te tillen. Als deze niet blijft plakken weet je dat hij goed is en kun je hem omkeren.

Het broodje

Het broodje maakt de helft van de hamburger. Hamburgerbroodjes uit de supermarkt zijn vaak droog en niet zo smaakvol. Zelf gebruik ik altijd standaard kadetjes welke ik met het snijvlak even op de BBQ leg. Probeer gerust eens een ander broodje want je kan er bijzonder leuke variaties mee creëren.

Bouwvoorschriften en het Big Mac effect

Je kent het wel, dat je bij het eten van een tompoes of een ijswafel de boel helemaal uit elkaar knijpt. De Big Mac is zo’n hamburger die hierdoor lastig te eten is. Dit kun je voorkomen door een broodje hamburger op de juiste manier op te bouwen. Door op het onderstaande broodje enkel sla te leggen met daarop de burger ontstaat er voldoende weerstand om te voorkomen dat de hamburger van het onderste broodje af zal glijden. Om te voorkomen dat de saus welke je op de hamburger doet van de hamburger af loopt heb je iets nodig wat deze bij elkaar houd. Dit kunnen bijvoorbeeld uien of sla zijn. Zorg er bij een cheesburger altijd voor dat de kaas direct op de hamburger ligt. Hierdoor kan deze goed smelten. Het beste is het om deze er al tijdens het grillen op te doen.

Probeer eens wat anders

Heb je al vaker een perfecte hamburger gemaakt probeer dan eens rundergehakt gemaakt van een steak. Een fantastische burger maak je van een Angus of Wagyu steak. Dit wordt wel een iets duurdere hamburger maar dan heb je ook echt iets speciaals.

Bron: http://www.rtlniels.nl

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.